Beste inwoners en ondernemers van Oostburg,

“Kindercentrum Kidz is verhuisd naar de Frederik Hendrikstraat om zich te kunnen ontwikkelen tot het eerste groene kinderdagverblijf in Zeeuws-Vlaanderen. Eigenaresse en sociaalmaatschappelijk onderneemster Tosca Vervaet heeft zich hiervoor sterk gemaakt met als doel: het creëren van een fijne plek vol uitdaging en spelplezier waar kinderen kunnen ontladen en opladen.

Ook startte zij met de ontwikkeling van de tuin BuitenGewoon op het terrein naast Kindercentrum Kidz. Dit terrein is nu nog paardenweide. Dit wordt een tuin waar kinderen in een natuurlijke omgeving spelen en leren, jong en oud zij aan zij in de moestuin werken en mensen met een beperking kunnen werken. Het wordt een soort speel- en voedselbos, zelfs groter dan een voetbalveld pal aan de rand van Oostburg. Ondertussen is een stichting opgericht. Samen met de Oostburgse samenleving, bedrijven, overheden en instellingen creëren we hier een mooie plek waarin verbindingen tussen mensen spontaan weer opbloeien.

Als ‘landschapper’ werk ik met veel plezier mee aan de inrichting van deze bijzondere plek. Inmiddels zijn we al volop aan de slag gegaan. De zonnebloemen aan de Frederik Hendrikstraat bloeiden al, de gierzwaluwtil in de weide is geplaatst, de kippen en ook de twee goudbruine varkens lopen rond. Twee zeugjes die de kinderen liefkozend Buurman & Buurman noemen.

Dit met financiële steun van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen. Als een eerste gangmaker. En sommige mensen hebben zich al opgegeven voor ‘lease een kip’. U krijgt dan de kakelverse eitjes. Ondertussen gaat uw kip bij BuitenGewoon aan de slag. Net zoals ook de varkens dat doen. In een nomadisch systeem toveren ze samen met hun klauwtjes, snavels en snuiten de paardenweide stap voor stap om tot een luchtige en vruchtbare bodem voor de moestuinen en de beplanting die we volgend jaar kunnen planten.

Alles werkt dus mee, zelfs de kippen en de varkens. En u kunt als hulpboer ook mee doen. Een paar uur in de week bijvoorbeeld. Zo bouwt u mee aan het creëren van nieuwe waarden, aan de opbouw van een steeds rijker wordende plek, een steeds rijker wordende samenleving. Aantrekkelijk Oostburg: weer een schepje er bovenop!”

Vriendelijke groeten,

Jos Willemsen

BuitenGewoon op Facebook volgen? www.facebook.com/tuinvanbuitengewoon.

Of kijk op www.stichtingbuitengewoon.eu.